Muistisairaanhoito

Muistisairaanhoito

Muistisairaanhoitomme tehtävänä on muistin heikkenemisen ehkäisy ja elämänlaadun nostaminen muistisairaan iästä tai elämäntilanteesta riippumatta. Haluamme tuoda päivääsi myös iloa ja muistinvireyttä muistisairaanhoidon keinoin, jossa yhdistyy ihmisläheisyys ja aito väittäminen hyvään ammattitaitoon.

Voimme vaikuttaa muistisairaiden ja heidän läheistensä hyvinvointiin tuomalla turvallisuutta ja tyyneyttä heidän elämäänsä.

Haluamme auttaa asiakkaitamme nauttimaan elämästään siten, että he tuntevat olonsa huomioiduksi. Haluamme myös, että asiakkaamme ja heidän läheisensä tietävät asioidensa olevan luotettavan ja kokeneen terveydenhuollon ammattilaisen hoidossa. Kohtaamme asiakkaamme inhimillisyydellä, kuten toivomme itsemmekin kohdattavan ihmisenä ihmiselle. Toimimme asiakkaidemme tukijoina ja asioiden hoitajina.

Moniammatillisen ja vankan ammattitaidon omaavan muistihoitajamme kotikäyntien tarkoituksena on muistisairauksien varhainen tunnistaminen ja tarvittaessa jatkotutkimuksiin ohjaaminen. Muistihoitaja myös arvioi käynneillään asiakkaan terveydentilaa ja tekee erilaisia toimintakyky – muistitutkimuksia sekä antaa yksilöllistä ohjausta asiakkaalle ja omaisille. Diagnoosin saaneiden asiakkaiden parissa muistihoitajamme tekee kuntouttavaa työtä, jonka tavoitteena on asiakkaan omatoimisuuden ja elämänhallinnan ylläpitäminen ja lisääminen hänen omassa toimintaympäristössään eli kotona. Käytännönläheistä erityisosaamista omaava muistihoitajamme myös arvioi kotiympäristön toimivuutta asiakkaan lähtökohdista. Muistihoitajana toimimme asiakkaan ja omaisen rinnallakulkijana kaikissa sairauden vaiheissa.

Voimmeko auttaa? Muistisairaanhoito voidaan aloittaa välittömästi, myös ilman lääkärin lähetettä.

Ota meihin yhteyttä, mikäli olet huolissasi omasta tai läheisesi arkielämää haittaavasta muistin heikkenemisestä. Kuntoutukseemme kannattaa hakeutua, sillä osa muistihäiriöistä voidaan hoitaa ja ajoissa havaitun muistisairauden etenemistä voidaan huomattavasti hidastaa kuntoutuksen avulla. Ottamalla yhteyttä löydämme juuri Sinun elämäntilanteeseesi sopivan avun saman tutun ja turvallisen terveydenhuollon ammattilaisen suorittamina kotikäynteinä. Kotikäynnin ajankohta voidaan sopia joustavasti asiakkaan toiveiden ja elämänrytmin mukaisesti.

Palvelumme tavoitteena on tukea asiakkaiden kotona asumista ja arjessa selviytymistä käytännönläheisen hoiva- ja kuntoutuspalvelun keinoin. Muistisairaanhoito ja kuntoutus sovitaan kunkin asiakkaan tarpeiden mukaan ja vankan ammattitaidon sekä pitkän työkokemuksen omaavat hoitajamme palvelevat asiakkaitamme arkisin ja viikonloppuisin, myös lyhyellä varoitusajalla. 

Tarjoamme muistinvireyttä

Muistin haasteet ja aktiivinen sosiaalinen elämä luovat uusia hermosolujen yhteyksiä ja vaikuttavat siten positiivisesti muistiin. Hyvin verkottuneet aivot ovat vastustuskykyisemmät muistisairauksien aiheuttamille muutoksille.

Aivot ja muisti rakastavat kulttuuria, palapelejä, musiikkia, opiskelua, lukemista ja rutiineista poikkeamista – kaikkea, missä ne joutuvat jumppaamaan hermosolujaan. Tärkeää on tekemisen säännöllisyys, mielekkyys ja ilo. Valitsemme yhdessä harrastuksia ja tekemistä, jotka samalla piristävät mieltäsi.

Liikunta ja fyysinen aktiivisuus tuovat terveyttä ja mielihyvää. Aivojen verenkierto paranee ja aivosolujen väliset yhteydet uusiutuvat ja tehostuvat, mikä on tärkeää muistijälkien syntymisen ja säilymisen kannalta. Fyysinen aktiivisuus on aivojen aktivointia siinä missä sosiaalinen kanssakäyminen, ristikot ja musisointikin.

Liikunta parantaa myös unen laatua sekä vähentää masennuksen ja ahdistuneisuuden oireita, jotka nekin voivat heikentää muistia ainakin väliaikaisesti. Kanssamme harrastettu liikunta tuo myös lisähyötyjä, sillä sosiaaliset suhteetkin hellivät muistia. 

Sosiaalisesta yhdessäolosta ja mielekkäistä, iloa ja aivojumppaa tuottavista kulttuuriharrastuksista nauttiminen edistää terveyttä ja pienentää riskiä sairastua etenevään muistisairauteen.

Taide ja kulttuuri eivät ole pelkästään korkeakulttuuria, sillä ne voi tuoda lähelle ja arkeen, jokaiselle sopivaksi. Tunteita ja muistoja voimme elää taiteen ja kulttuurin keinoin, ja kulttuuria voi havainnoida hiljaa, nauttia ja vain katsella, kuunnella ja tuntea. Lisäksi se on mitä parhain alusta sosiaaliselle vuorovaikutukselle ja yhdessäololle.

Kulttuurista hyötyvät ja saavat iloa paitsi kaikenikäiset terveet ihmiset, myös he, joilla muistitoiminnot ovat jo alkaneet heikentyä. Muistisairaatkin ihmiset voivat kohentaa toimintakykyään aktiivisella toiminnalla ja kulttuuriharrastuksilla. Kulttuuri tarjoaa mahdollisuuksia paitsi iloon ja yleiseen hyvinvointiin, myös onnistumisen kokemuksiin sekä aktiivisena yhteiskunnan jäsenenä toimimiseen.

Harrastusten ja toiminnan avulla muistisairas ihminen saa purettua toiminnallisuuttaan ja kokea onnistumisen kokemuksia. Tekeminen ja puuhailu voivat rauhoittaa muistisairaan ihmisen iltoja ja yöunta sekä tuoda rytmiä ja mielekkyyttä arkeen.

Koska kulttuuri on terminä laaja ja moninainen, voi sen sisältä löytää mielekästä tekemistä ja nautintoa myös sairauden vaikeassa vaiheessa oleville. Katselu, kuuntelu, kosketus ja muut elämykset ovat tärkeitä silloinkin, kun aktiivinen osallistuminen ei enää onnistu. Kulttuuria voidaan näin tuoda kaikille – ja jokaisella on siihen oikeus!

On myös hyvä muistaa – Hyvä mieli, parempi muisti

Aivoja aktivoiva sosiaalinen kanssakäyminen edistää aivojen terveyttä muun muassa auttamalla hallitsemaan stressiä ja ehkäisemällä masentuneisuutta. Sosiaalisiin suhteisiin liittyvät yhteiset harrastuksemme, kulttuuri ja liikunta piristävät mieltä sekä virkistävät aivoja ja muistia.

Kun mieliala on positiivinen, aivotkin toimivat ketterämmin. Stressi ja masennus voivat aiheuttaa vakavaakin muistioireilua, joka kuitenkin väistyy, kun tilanne helpottaa.

Masennus vaikeuttaa uuden oppimista, mieleen painamista ja palauttamista, sekä heikentää keskittymiskykyä ja erityisesti työmuistia. Masentunutta ihmistä ei ympäröivä maailma kiinnosta, jolloin aivoja tehokkaasti aktivoivat sosiaaliset suhteet, liikunta ja haasteelliset tehtävät jäävät herkästi vähemmälle. Pitkäkestoinen masennus on muistisairauden riskitekijä, joten se kannattaa aina hoitaa.

MITEN VOIMME PALVELLA
OTA MEIHIN YHTEYTTÄ
soittamalla numeroon 040 7791 731
tai lähettämällä sähköpostia ositteeseen tarja.ahlman@gmail.com

Toivon yhteydenottoa: puhelimitse, sähköpostitse. Paras aika tavoittaa: aamu, päivä, ilta

LAHJAKORTTI
Anna lahjaksi terveyttä ja hyvinvointia.
Osta lahjaksi Lahjakortti
Saat 60%n kotitalousvähennyksen myös lahjakortilla maksaessasi. Huomioithan, että kotitalousvähennyksen voi myös tehdä omien tai puolison vanhemmille tai isovanhemmille ostetuista kotihoidon palveluista.

Käytämme keksejä.